4 Temmuz 2007 Çarşamba

Beni affedebilir misin?


Günlük hayatın koşuşturmacasında o kadar çok insanla muhatap oluyoruz ki...
Yaşamımıza giren bu insanlar faklı farklı ruh hallerine, kişiliklere sahip durumdalar hiç kuşkusuz.Bazen yıllardır tanıdığımız veya daha doğrusu tanıdığımızı düşündüğümüz insanların bile çok farklı hallerine şahit olabiliyoruz.Normalde çok sakinken; hırçın,çok sabırlıyken;fevri hareketlerde bulunabiliyorlar.Ve hiç olmadık yerde kalbimizi kırabiliyorlar.Yaşamın olmazsa olmaz hallerinden olan bu durum bizi fazlasıyla üzebiliyor.Ve farketmeden karşımızdaki insana karşı bir soğukluk hissetmeye başlıyabiliyoruz.''Ben bu serzenişi haketmemiştim'' mırıltıları içimizi kemiriyor.''Ama dur bakalım ben ona bana bağırmak nasıl olurmuş gösteririm'' haykırışı bizi birazcık rahatlatıyor.Ama hep yanlışın aksi gibi düşünmek mü'min bir kulun saflığının simgesiymiş gibi bazı ayetlerin sıcaklığı içimizi kaplayıveriyor.''Unutmayın ki haksızlığın karşılığı,ancak yapılan haksızlık kadar olabilir,fazlası helal olmaz.Bununla beraber kim affeder,bağışlarsa onun mükafatı Allah'a aittir.Şu kesindir ki Allah zalimleri sevmez''. (Şura 42/40) Onlar ki,bollukta da darlıkta da Allah yolunda harcarlar;kızdıklarında öfkelerini yutar,insanların kusurlarını affederler.Allah da böyle iyi davrananları sever''. (Al-i İmran,3/134) İyilikle kötülük bir olmaz.O halde sen kötülüğü en güzel tarzda uzaklaştırmaya bak. Bir de bakarsın ki seninle arasında düşmanlık olan kişi candan,sıcak bir dost oluvermiş!''(Fussilet, 41/34)
Kuran ahlakıyla ahlaklanması gereken biz müminlere en alalade gündelik çekişmelerde işe yarayacak ikazlar, bu ayetler.Bize olgun bir müminin nasıl davranması gerektiğini bildiriyor.
Çoğu zaman çok zor olan ''affetme'' bunu Allah rızası için yapan bir mümin için daha kolay olacaktır. Şunu hiç bir zaman unutmamalıyız ki! hepimiz insanız.Biz de gün gelir çeşitli şekillerde hatalar işleyebiliriz.Ve o durumda karşımızdakinden biz ne isteriz.Tabi ki! bizi hoşgörüyle karşılayıp,mazur görmesini.Ve en önemlisi biz müminler, bir kusurumuz olduğunda Yüce Allah'ın bizi affetmesini isteriz.Ve biliyoruz ki! Allah gerçekten Gafurdur, Rahimdir (çok affedicidir,merhamet ve ihsanı boldur). ''İçinizden fazilet ve imkan sahibi olanlar,akrabaya, fakirlere, Allah yolunda hicret etmiş olanlara sadaka vermeme hususunda yemin etmesinler. Affedip müsamaha göstersinler. Siz de, Allah'ın sizi affedip müsamaha göstermesini arzu etmez misiniz? Allah gerçekten Gafurdur,Rahimdir.''(Nur,24/22)
Kuran'ın daha birçok ayetinde değinilen 'af', günlük yaşantımızda ilişkilerin daha sağlıklı olması açısından da vazgeçilmez bir haldir.Bu nedenle biz müminlere bu konuda düşen görev, af sağnaklarının bizim için şakır şakır yağmasını istiyorsak, affetmeyi en önemli özelliklerimizden biri haline getirmektir.Tabi ki Allah'ın izin ve inayetiyle.

Hiç yorum yok: